Çocuklara güvenli internet kullanımı için tavsiyeler
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan "Güvenli Internet Kullanımı İçin Tavsiyeler" kitapçığında çocuklara güvenli internet kullanımı hakkında bilgi verildi.
BTK tarafından "Güvenli Internet Kullanımı İçin Tavsiyeler" kitapçığı hazırlandı. Kitapçıkta, zamanın iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, "Internetin zamanınızı çalmasına izin vermeyin. Dışarıda oyun oynamak, sevdiğiniz sporları yapmak, ailenizle beraber vakit geçirmek, derslerinizi yapmak ve kitap okumak için kendinize zaman ayırın" uyarısında bulunuldu.
Tanımadığınız arkadaşlık tekliflerini reddedin
Bilgisayar karşısında dik oturulması, bilgisayarın aydınlık ortamlarda kullanılması gerektiği vurgulanan kitapçıkta, şöyle denildi:
"Anne ve babanıza karşı açık, şeffaf ve dürüst olun. Internette yaptığınız maceralı yolculuklarınızda onları da yanınıza almaktan çekinmeyin. Internette gezinmek için eviniz ve ailenizle birlikte oturduğunuz odayı tercih edin. 12 yaşından küçükseniz velinizi yanınıza almadan internet kafelere gitmeyin. Ziyaret edeceğiniz internet sitelerini aileniz ya da öğretmenlerinizle birlikte siz belirleyin. Ailenizle ya da öğretmenlerinizle birlikte güvenli olduğunu tespit ettiğiniz internet sitelerini bilgisayarınızın 'sık kullanılanlar' bölümüne ekleyin. Internet ortamında sadece tanıdığınız kişilerle sohbet edin ve iletişim kurun.
Tanımadığınız kişilerin internetten yaptığı arkadaşlık tekliflerini reddedin. Internette tanıştığınız yabancılarla ailenizin bilgisi olmadan yüz yüze görüşmeyin, buluşmayın. Kimlik numaranız, adresiniz, telefon numaranız okulunuzun adı, anne ve babanızın iş adresleri ve iş yeri telefon numaralarını yabancılarla paylaşmayın. Internet üzerinden kendi resimlerinizi, ailenizin resimlerini, video görüntülerinizi yabancılara göndermeyin. Evinizi ve odanızı yabancılarla paylaşmayın."
"Rahatsız eden görüntülerde internet kullanımını bırakın"
İnternetteyken rahatsız eden, görüntü, ses ve yazılara rastlanıldığında hemen internet kullanımının bırakılması gerektiği belirtilen kitapçıkta, internette Türkçe'nin nazik ve kibar bir şekilde kullanılması tavsiyesinde de bulunuldu. Kitapçıkta, çocuklara yönelik şu uyarılarda bulunuldu:
"Anne ve babanızdan izin almadan ya da onlar yanınızda olmadan internet üzerinden alışveriş yapmayın. Unutmayın, internette kredi kartı bilgilerini karşı tarafa vermek, cüzdanınızı tanımadığınız bir kişiye emanet etmek gibidir. Şifresi kolay olan elektronik posta adresleri güvenli değildir. Bu nedenle e-posta adresleriniz için güvenli şifreler oluşturun. Mecbur kalmadıkça özel ve kişisel bilgilerinizi internet üzerinden göndermeyin. Çünkü bu bilgiler başkaları tarafından ele geçirilebilir. Bilgisayarınıza mutlaka bir anti-virüs programı kurun. En az haftada bir kez anti-virüs programınızı güncelleyin ve bilgisayarınıza tam virüs taraması yapın. Güvenli olmayan internet sitelerinden dosya, müzik, oyun veya film indirmeyin. Önemli dosyalarınızı mutlaka yedekleyin. Spamlar (istenmeyen e-postalar) okumanız için başucunuza zarf bırakıp giden maskeli hırsızlara benzer. Bu zarfı merak edip açtığınızda ve mektuptaki istekleri yerine getirdiğinizde tüm bilgilerinizi çalmış olurlar. Bu şekilde gelen, istenmeyen e-postaları kabul etmeyin ve hiç okumadan silin. İstemediğiniz halde size ulaşan e-postaları asla arkadaşlarınıza iletmeyin. Internette gezinirken kendi amaçlarınıza önem verin. Truva atı, sinsi bir programdır. Güvenli olmayan ve bilmediğiniz İnternet sitelerine girmeyin."
"Şifreleri kimseyle paylaşmayın"
Kötü niyetli kişilerin şifreleri, banka bilgilerini ve diğer kişisel bilgileri çalabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, keylogger (casus) programı ile internetteki tüm adımların izlenebileceği, kaydedilebileceği ve ekranın resminin çekilebileceği ifade edildi. Kitapçıkta, "Internetteki kullanıcı adlarınız ve şifreleriniz size ait en önemli sırlarınızdır. Bu sırlarınızı hiç kimseyle paylaşmayın. İnternet hesaplarınız için mutlaka güçlü şifreler belirleyin. Şifrenizin içinde harflerin dışında sayılar ve noktalama işaretleri gibi farklı karakterler de bulunsun. Şifrenizin sizinle ilgili bilgilerden oluşmamasına dikkat edin" denildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Çocuklar için - Çocuk Dünyası Eğitim - Oyun - Eğlence - Çocukça Çocuk Sitesi